Importanta Tatalui in Dezvoltarea Copiilor

tata

Tatal are un rol important in dezvoltarea copilului, care merge mult mai departe decat a oferi o imagine masculina si a-l invata sa joace fotbal. Tatii au rolul de a promova dezvoltarea emotionala si cognitiva a celor mici, de a da un exemplu de comportament si de a le stimula dorinta de succes.

Dezvoltarea emotionala

Adoptand un stil de educatie diferit fata de mame, tatii petrec deseori mult timp singuri cu copii, ceea ce are drept resultat o dezvoltare sociala si emotionala mult mai rapida a copilului. De asemenea, tatal are un rol important in stimularea sigurantei de sine, in timp ce mama are un rol esential in dezvoltarea spiritului empatic. Se stie ca femeile au o capacitate de compasiune si empatie mult mai dezvoltata decat barbatii, iar copiii crescuti predominant de mama vor copia aceste tipuri de comportament. In schimb, cei educati predominant de tata vor fi mult mai siguri pe sine datorita aceleiasi tendinte de a imita comportamentul adultului in prezenta caruia petrec mult timp.

Puterea exemplului

Un tata cu personalitate puternica va avea un impact asupra dezvoltarii cognitive atat la fetite cat si la baieti. Daca un baiat care creste in prezenta unui model masculin pozitiv va incerca sa imite comportamentele pozitive ale tatalui, dezvoltand astfel calitati care il ajuta sa reuseasca in diferite situatii ale vietii, fetele cu un astfel de tata vor dezvolta o atitudine sanatoasa fata de sexul opus, fiind capabile sa comunice mai bine cu barbatii.

Legaturi afective sanatoase

Stilul de educatie al barbatilor difera simtitor de cel al femeilor. Specialistii spun, de exemplu, ca acei copii in educatia carora tatal a jucat un rol predominat au avut mai multe sanse sa-si dezvolte abilitatile cognitive. Stilul de joaca al barbatilor este mai activ si mai dur, stimuland centre diferite decat cele pe care le dezolvolta copiii educati predominant de mama. Copiii cu un tata activ implicat in educatia lor au abilitatea de a dezvolta si intretine pe parcursul vietii lor legaturi afective mult mai sanatoase decat cei crescuti si educati predominant de mama.

Succes academic

Implicarea activa a tatalui in educatia si cresterea copilului are un impact major asupra succesului academic al copilului. O serie de cercetari intreprinse in cadrul unor cercuri academic de top ale lumii au ajuns la concluzia ca atunci cand tatii sunt implicati in cresterea copilului, acesta din urma poate dezvolt un coeficient de inteligenta mai inalt, abilitati verbale si abilitati cognitive deosebite. Toate acestea sunt vizibile atat la varsta pre-scolara, cat si la cea scolara si dupa terminarea parcursului academic.

Desi de multe ignorat, rolul tatalui in dezvoltarea emotionala si cognitiva a copilului este unul major, punandu-si amprenta asupra felului in care se deruleaza viata sa atat la varsta scolara, cat si ca adult. Desigur, pentru o dezvoltarea armonioasa este nevoie de ambele figuri, atat de cea paterna, cat si de cea materna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *