Care Alimente nu Sunt Recomandate pe Timpul Sarcinii

Sarcina este una din acele perioade din viata unei femei cand regimul sau alimentar devine extrem de important. Ati auziti de multe ori o femeia gravida spunand ca mananca pentru doi. Aceasta propozitie nu se refera numai la cantitatile de alimente consumate, ci si la restrictiile alimentare pe care aceasta trebuie sa le respecte. Care sunt alimentele recomandate si care sunt cele cu potential nociv.

Unele branzeturi

Unele branzeturi precum branza feta, branza de capra, Brie, sau Camembert sunt facute din lapte nepasteurizat. De aceea, aceste branzeturi prezinta riscul de listeria, un agent bacterian care in mod normal este omorat in timpul procesului de pasteurizare. Infectia cu aceasta bacterie atrage riscul de avort spontan, precum si pe cel de nastere prematura. Produsele lactate sunt recomandate pe perioada sarcinii, dar cand e vorba despre branzeturi, trebuie consumate numai acele produse cu lapte pasteurizat.

Mezeluri

La fel ca in cazul branzeturilor, mezelurile prezinta un risc crescut de infectie cu listeria, chiar daca au fost tinute la temperaturi foarte scazute. Aceste produse devin, insa, sigure daca sunt incalzite inainte de consum.

Pestele cu concentratie mare de mercur

Majoritatea speciilor de peste, dar in special cei de dimensiuni mari, contin o concentratie mare de mercur, care poate fi daunator sanatatii oricarei persoane, nu numai a femeii gravide. Consumat in timpul sarcinii, acesta poate avea efecte negative asupra dezvoltarii sistemului nervos al copilului, a plamanilor, rinichilor, vederii si auzului. Asta nu inseamna ca nu aveti voie sa mancati peste deloc. Anumite specii precum somonul, heringul si sardinele contin acizi omega 3 cu rol favorabil in dezolvatarea copilului.

Sushi

Desi sansele ca pestele crud sa contina bacterii sau microbi nu sunt foarte mari, se recomanda sa evitati sa mancati sushi pentru ca, in cazul in care luati un microb, acesta este greu de tratat in timpul sarcinii. In plus, speciile de peste din care se prepara sushi sunt cele cu concentratie mare de mercur.

Oua crude sau moi

Consumul de oua crude sau moi prezinta un risc crescut de infectie cu salmonella. Sistemul imunitar este mult mai scazut in timpul sarcinii si puteti suferi de infectii bacteriene care in mod normal ar fi trecut neobservate. Asta nu inseamna ca trebuie sa evitati consumul de oua in general, acestea fiind o sursa important de proteine. Trebuie doar sa le consumati bine fierte sau prajite.

Bauturile care contin cafeina

Studiile au aratat ca femeile care consuma mai mult de trei cesti de cafea pe zi prezinta un risc mult mai ridicat de avort spontan si nastere prematura decat cele care nu consuma cafea deloc. Pe timpul sarcinii se recomanda consumul limitat de bauturi cu cafeina, dar acestea nu sunt total interzise.

Zaharina

Medicii recomanta evitarea consumului de zaharina pe parcursul sarcinii deoarece aceasta poate trece prin placenta si dauna dezvoltarii armonioase a fetusului.

Ceaiuri de plante

Unele ierburi au efecte asemenatoare medicamentelor. In plus, continutul ceaiurilor nu este supus reglementarilor medicale, prin urmare nu exista suficient control asupra lui.

Condimentele puternice

Condimentele puternice va pot provoca arsuri si pot dauna sanatatii bebelusului. O parte din femei sunt mult mai redispuse la arsuri pe timpul sarcinii. Acestora li se recomanda sa elimine definitiv din dieta lor condimentele. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *