Ce sa Faci Cand Copilul Musca

Se spune de multe ori ca varsta de doi ani este cea mai problematica. Atunci copiii incep sa pune intrebari despre tot ce se intampla in jurul lor si sa isi dezvolte personalitatea. Contrar teoriilor, majoritatea parintilor va vor spune ca aceasta nu e singura varsta problematica. De multe ori copiii incep sa manifeste comportamente agresive lovind sau muscand alti copii. Ce ne facem atunci? Cum sa reactionam atunci cand copilul musca sau loveste alti copii? Cum sa ii explicam ca acest mod de a-si exprima sentimentele si de a rezolva problemele nu este acceptabil?

Reactionati calm

O reactie agresiva este pe cat se poate de naturala, dar nu si raspunsul recomandabil in acest caz. Chiar daca in acel moment va vine sa tipati din toti plamanii si sa va disciplinati copilul pe loc, incercati sa va pastrati calmul. Respirati adanc si scoateti imediat copilul din respectiva situatie violenta.  Incercati sa il linistiti si numai dupa aceea, explicati-i, cu calm de ce acest tip de comportament nu este acceptabil.

Invatati-l pe copilul dvs. sa fie empatic

Odata ce copilul s-a calmat, explicati-i ca nu lovim, ciupim or muscam alti copii pentru ca doare. Intrebati-l daca i-ar placea sa fie in locul celuilalt copil si spuneti-i ce poate face data viitoare in loc sa adopte acest comportament agresiv. Daca, de exemplu, a bataia a inceput din cauza ca acesta ocupa leaganul prea mult timp, spuneti-i ca poate sa obtina acelasi rezultat vorbind frumos si rugandu-l pe celalalt copil sa il lase si pe el sa se dea in leagan.

Chiar daca va simtit tentat sa il obligati sa isi ceara scuze, nu o faceti inainte ca acesta sa inteleaga care i-a fost greseala. Scuzele fortate nu au nici o valoare, dupa parerea expertilor. In schimb, puteti transmite acelasi mesaj dvs., iar cel mic v-ar putea urma exemplul. In plus, il puteti indruma sa gaseasca o solutie de a-l face pe celalalt copil sa se simta mai bine. Nu uitati ca orice astfel de fapta trebuie sa fie urmata de o pedeapsa. Puteti, de exemplu, sa intrerupeti partida de joaca si sa ii explicati ca data viitoare pedeapsa va fi mai grava. Daca astfel de comportamente continua, asigurati-va ca amenintarile dvs. nu sunt vorbe in vant.

Planificati din timp

Daca cel mic a manifestat deja comportamente agresive, incercati sa gasiti dinainte o solutie pentru situatiile problematice pe care le puteti prevedea. Este mai usor sa va ganditi la eventuale solutii la rece decat in toiul evenimentelor. Daca, de exemplu, copilului dvs. nu ii place ca altii sa se joace cu jucariile lui, explicati-i dinainte ca acesta sa aiba un musafir ca va trebuie sa se joace impreuna cu ceilalti. Permitetii sa aleaga anumite jucarii pe care vrea sa le foloseasca si sa puna in dulap ce nu vrea ca ceilalti sa atinga. Atunci cand a adoptat un comportament pozitiv pana la capat, laudati-l si spuneti-i cat de mult apreciati eforturile pe care le-a facut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *