Cele Mai Bune Metode de a Stimula Vorbirea

Cu totii stim ca cei mici absorb ca un burete informatiile din jurul lor, iar vobirea este cel mai bun exemplu in acest sens. Copiii reproduc tot ceea ce aud la adulti, mai mult sau mai putin corect si in momentele in care ne asteptam cel mai putin. Tocmai de aceea trebuie ne inarmam cu multa rabdare pentru a ne putea invata copiii sa vorbeasca corect. Mamicamea.ro ne prezinta cele mai eficiente metode de a educa vorbirea.

Procesul vorbirii implica 18 muschi care au rolul de a emite corect sunetele, iar pentru a antrena acesti muschi este nevoie de aproximativ un an de exercitiu. Din acest motiv, este necesar sa avem multa rabdare si sa depunem eforturi repetate pentru a progresa de la un simplu gangurit la un cuvant, si mai apoi la o propozitie rostita corect.Este un proces lung si dificil in care parintii trebuie sa se implice activ pentru a-l invata pe copil sa vorbeasca corect.

Cele mai bune metode de a stimula vorbirea sunt:

1. Vocabularul tau si a celor care interactioneaza cu copilul definesc modul in care acesta va invata sa vorbeasca. Copiii aud si inteleg aproape tot, chiar daca inca nu vorbesc. Daca ei vor auzi la parintii lor cuvinte urate sau jignitoare atunci acestea vor fi asimilate in vocabularul lor. Pentru a-l invata sa vorbeasca corect si civilizat trebuie sa vorbesti cu el clar si calm. Asigura-te ca aude cuvintele corect si exprima-ti fericirea sau dezamagirea folosindu-te de inflexiunile vocii. Astfel el va intelege daca se comporta frumos sau nu.

2.Copiii adora povestile. Indiferent daca este un bebelus sau daca deja a depasit acest prag, cititul unei povesti in fiecaere zi il va stimula enorm. Atat imaginile viu colorate din carti, cat si cuvintele citite ii vor pune in miscare imaginatia si nevoia de comunicare.

3. Folosindu-te de cuvinte si propozitii simple spune-i tot timpul ceea ce faci. Explicandu-i totul ii vei pune creierasul in functiune, il vei ajuta sa inteleaga lumea inconjuratoare si ii vei imbogati vocabularul.

4. Atunci cand bebelusul tau gangureste, acorda-i toata atentia ta. Priveste-l si asculta-i gangurelile. Poate ca la inceput nu vei intelege tot ceea ce spune, dar cu timpul vei ajunge sa intuiesti. Atentia pe care i-o acorzi il va bucura foarte tare si il va determina sa persevereze in dificila arta a comunicarii.

5. Numeste lucrurile care il inconjoara. In timp ce petreceni timpul cu micutul tau, ia aleatoriu diferite obiecte si spune-i cum se numesc. Explica-i anumite detalii simple privind acele obiecte. De exemplu, ce culoare au, ce forma au, la ce folosesc. Lasa-l sa le atinga. Astfel, le va retine denumirea mult mai usor si va dori sa le pronunte numele la fel de corect ca si tine.

6. Profita de orice sansa pentru a-l invata cuvinte noi. Oriunde te-ai afla si orice activitate ai face, daca esti insotita de cel mic atunci vorbeste cu el. Prezinta-i acel loc, explica-i ceea ce faceti si de ce, arata-i si numeste-i lucrurile specifice acelui loc sau activitati. De exemplu, la magazin ii poti spune „magazinul este locul de unde cumparam ceea ce ne trebuie”, „aici se gasesc produse pe care le cumparam cu bani”, „produsele care se gasesc la magazin sunt apa, lapte, paine, scuteze, haine, jucarii”etc.

7. Copiii inteleg cuvintele grele. Sa nu crezi ca nu ar trebui sa folosesti cuvinte complicate in preajma copilului tau. Cei mici au un sistem complex prin care inteleg, asimileaza si fac legaturi intre notiuni si cuvinte noi. Cu cat ii explici mai multe, folosind cuvinte mai complexe si mai relevante cu atat el va intelege mai usor.

8. Repetand de nenumarate ori cuvintele mai dificile il vei ajuta sa le pronunte corect. Sunt anumite cuvinte la care cel mic intotdeauna intampina dificultati in pronuntarea sa. Nu trebuie sa-l lasi sa se descurajeze. Repeta acele cuvinte de cate ori este nevoie pana copilul le va putea spune corect.

9. Trebuie sa ai o pronuntie corecta. Pentru ca micutul sa poata vorbi clar si sa articuleze cuvintele corect este necesar ca tu sa pronunti raspicat fiecare cuvant.

10. Televizorul incetineste vorbirea copiilor. Dinacest motiv trebuie sa eviti sa-ti lasi copilul sa se uite la televizor. Inlocuieste uitatul la televizor cu alte activitati educative cum ar fi pictatul, joaca in aer liber, jocurile logice sau gatitul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *