Cum sa Alegi un Scaun de Masina Pentru Copil

scaun pentru masina

Numarul de accidente rutiere este din ce in ce mai ingrijorator, iar o parte dintre acestea se soldeaza cu morti. Printre ei se numara si copii in varsta de mai putin de 14 ani. Scaunele de masina special create pentru copii pot reprezenta o solutie eficienta pentru a va asigura ca acesta beneficieaza de protectie maxima in caz de accident. Dar cum alegem scaunul de masina? Iata cateva lucruri de care trebuie sa tineti seama atunci cand faceti aceasta alegere.

1. Cititi cu atentie instructiunile masinii dvs. pentru a sti exact unde trebuie sa montati scaunul si cum acesta poate fi instalat.

Scaunele pentru copii pot fi atasate in doua moduri – fie cu ajutorul centurii, fie prin sistemul LATCH cu care toate masinile moderne sunt dotate. Inainte de a cumpara scaunul, este preferabil sa stiti de ce sistem de prindere aveti nevoie. Daca va decideti sa cumparati un scaun care foloseste sistemul de atasare LATCH, asigurati-va ca masina dvs. are tot ce va trebuie, inclusiv la scaunul din mijloc in spate, care este locul cel mai sigur pentru un copil.

2. Asigurati-va ca ati ales scaunul potrivit pentru varsta, greutatea si inaltimea copilului dvs.

Cartea tehnica a fiecarui scaun precizeaza toate detaliile despre greutatea, inaltimea si varsta pentru care acesta a fost conceput. De exemplu, pentru nou nascuti se recomanda scaunele indreptate spre spatele masinii. Medicii pediatrii recomanda utilizarea lor cat mai mult posibil, iar dovada ca trebuie sa cumparati alt scaun este ca jumatate din capul copilului iese deasupra scaunului. Specialistii spun ca numai copiii peste doi ani pot sa foloseasca scaune cu vedere spre fata masinii.

3. Verificati cat spatiu este disponibil pe bancheta din spate.

Un scaun cu baza lata nu se potriveste unei masini mici. De aceea trebuie sa masurati spatiul disponibil si sa alegeti un scaun pe masura. Alte considerente de luat in calcul sunt variantele de pasageri pe bancheta din spate si obiceiurile dvs. care implica spatiu in masina, precum cumparaturile.

4. Verificati ca scaunul dvs. vine cu o schita clara si instructiuni de instalare

Daca aveti instructiuni precise, instalarea scaunului nu trebuie sa fie un lucru dificil. In schimb, daca schita sau instructiunile sunt eronate sau neclare, toata aceasta aventura poate deveni un cosmar. La nevoie, apelati la un tehnician specializat.

5. Asigurati-va ca centura de siguranta este in perfecta stare de functionare.

Daca folositi centura de siguranta ca mecanism de prindere, trebuie neaparat sa va asigurati in prealabil ca aceasta este in perfecta stare de functionare. Odata scaunul instalat, nu ar trebui sa existe nici un spatiu de joc, nici macar un centimetru.

6. Alegeti un scaun prins in doua clipuri pe care copilul nu le poate deschide.

Pe langa masurile de siguranta tehnice, trebuie sa va luati si masuri de siguranta contra curiozitatii copilului dvs. De aceea, se recomanda sa alegeti un scaun cu mecanism de inchidere mai sofisticat, pe care copilul sa nu il poata deschide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *