Cum sa Stimulam Creativitatea Copiilor

creativitate

Creativitatea este de multe ori considerata o trasatura innascuta, pe care o ai sau nu, precum pistruii de pe fata sau ochii caprui. Aceasta trasatura mult apreciata este, intr-adevar, innascuta, doar ca ea trebuie stimulata sa se dezvolte si intretinuta mai tarziu. Multe dintre teoriile moderne referitoare la creativitate considera ca sistemul educativ este vinovat pentru lipsa de spirit creativ a multora dintre semenii nostri. Daca acest lucru este adevarat, singura intrebare care ramane este ce pot face parintii pentru a stimula creativitatea copiilor lor? Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa includeti aceasta trasatura pe lista de calitati pentru dezvoltarea carora trebuie sa lucrati cu cei mici:

Intelegeti ca spiritul creativ se poate manifesta si in moduri pe care nu le asteptati.

Ce va trece prin cap cand spuneti ca va doriti ca copilul dvs. sa fie creativ? Majoritatea parintilor se gandesc la talente artistice precum desenul, pictura, muzica sau literatura. Dar creativitatea se poate exprima si in alte domenii. A fi creativ inseamna a fi capabil sa faci ceva nou, original, indiferent daca asta inseamna sa inventezi un nou instrument de bucatarie, sa dezvolti o noua teorie stiintifica, sa gatesti un nou fel de prajitura sau sa asezi cuburile de Lego intr-un mod original.

Dati-i copilului dvs. libertatea de a-si dezvolta propriile interese

Este foarte important ca cei mici sa aiba libertatea de a-si dezvolta propria personalitate, iar acest lucru include gasirea propriilor centre de interes. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ii incurajati sa participe si in alte tipuri de activitati decat cele pe care le prefera, dar daca baietelul dvs. de 7 ani este pasionat de Lego si ii place sa construiasca lucruri noi ore in sir, nu e nevoie sa il intrerupeti pentru ca dvs. credeti ca trebuie sa se implica intr-un proiect de natura artistica. Chiar daca dvs. nu sunteti de aceeasi parere, activitatea pe care acesta o desfasoara il ajuta deja sa isi dezvolte creativitatea.

Daca fetitei dvs. nu ii place muzica, nu trebuie sa o obligati sa invete sa cante la un instrument. Faptul ca dvs. ati dobandit aceste abilitati cu placere in copilaria dvs. nu inseamna ca si fiicei dvs. trebuie sa ii placa muzica. Cea mai buna metoda este sa urmariti comportamentul sau pentru a va da seama care ii sunt preferintele si sa o ajutati sa practice diferite activitati creative care ii fac placere.

Evitati sa criticati sau sa laudati prea mult

Cei mici trebuie sa se simta in siguranta pentru a putea da frau liber creativitatii.  Ei trebuie sa stie ca indiferent de rezultat, nu vor fi criticati prea mult. Greselile sunt o parte importanta din procesul de invatare, iar parintii trebuie sa tina cont de acest lucru. In acelasi sens, laudele prea multe pot dauna spiritului creativ al copiilor. Acestia ar putea crede ca sunt iubiti numai cand au rezultate bune. In plus, este posibil ca in mintea celor mici o lauda sa se traduca intr-un standard pe care acestia se vor stradui sa il atinga, iar acest lucru poate avea un efect inhibitor asupra spiritului creativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *