Fimoza, Decalotarea si Circumcizia

Doar cu cateva luni inainte de a deveni mamica unui baietel, cunoscutii ma asaltau cu intrebari de tipul: „Nu-i asa ca e mai greu cu igiena la baieti pentru ca trebuie sa li se faca decalotare?”, „Nu ai auzit ca fiul lui X a ajuns la spital din cauza fimozei?”, „Stiai ca multi specialisti recomanda circumcizia preventiv pentru a nu se ajunge la fimoza?”. Trebuie sa recunosc ca acele intrebari m-au nelinistit si am fost nesigura fata de ce ar trebui sa fac pentru a-l feri pe baietelul meu de mult temuta fimoza. Toate informatiile pe care le gaseam pe Internet aveau darul de a ma ingrijora si mai tare fara a arata cu claritate cea mai buna metoda pentru a evita aceasta problema serioasa. Insa am ales sa ma calmez zicandu-mi ca la momentul potrivit voi intreba neonatolugul si medicul pediatru despre acest lucru.

ce vrei sa tai

La vizita facuta de neoatolog inainte de externare l-am intrebat cum ar trebui sa prevenim fimoza si daca ar trebui sa-i facem decalotare micutului. Probabil, dupa numeroase intrebari de acest tip de la mamici impacientate, neonatologul a invatat care este cea mai buna abordare pentru a spulbera grijile inutile pentru ca mi-a zambit senin si mi-a spus pe un ton usor amuzat ca la baita zilnica trebuie doar sa spalam zona in mod normal, fara a face decalotare. Si din acel moment spaimele mele au disparut. La nici unul dintre numeroasele controale facute de-a lungul anilor, medicul pediatru nu i-a facut decalotare fortata, ceea ce mi-a dat de inteles ca si acesta era de aceeasi parere. Iar dupa aproape patru ani, baietelul meu inca nu a avut nici o roseata, usturime sau disconfort  la nivelul glandului.

Bineinteles parerile in privinta necesitatii decalotarii sunt impartite atat la nivelul parintilor, cat si a medicilor specialisti. Unii pediatri o recomanda, in timp ce altii sustin cu convingere ca niciodata nu ar trebui sa-i fie facuta micutului o decalotare prematura si fortata, mai ales la varste foarte mici.

Este esential sa stim ca decalotarea se va face natural. Fara nici o interventie, preputul se va desprinde de gland incepand cu varsta de 1 an, iar acest proces va fi complet pe la 5-6 ani. Insa, pentru a putea lua o decizie informata si corecta este mai bine sa cunoasteti parerile Pro si Contra ale specialistilor.

 Pareri PRO

– Igiena este principalul motiv pentru care se considera ca decalotarea ar trebui sa se faca de la o varsta foarte mica. Medicul Nakisa Seranficeanu, medic specialist pediatru la Centrul medical materno-infantil Persepolis  este convinsa ca detasand preputul de gland se va putea igieniza mai usor zona. De aici, aceasta trage concluzia ca in vor scadea si riscul aparitiei infectiilor urinare.

– Se sustine ca decalotarea scade riscul aparitie fimozei. Dar, hai sa lamurim mai intai ce este fimoza.

Fimoza apare atunci cand preputul este lipit si nu se poate retrage. La bebelusi si copii mici, fimoza este fiziologica, adica o stare normala. In timp ce la baieti mari sau adulti vorbim despre o fimoza patologica care provoaca durere, usturimi si disconfort la urinat. De aici deducem ca la copii mici este prematur sa consideram ca fimoza(lipirea preputului de gland, neputandu-se retrage) este o problema de sanatate care trebuie corectata facandu-se o decalotare fortata. Oricum, in primii ani de viata, desprinderea preputului se va face natural.

Inca o paranteza care este deosebit de necesara in acest caz este cea legata de circumcizie. Exista tratamente alternative circumciziei in cazul in care un preput ingust sau non-retractabil devine o problema. Este de preferat evitarea circumciziei deoarece aceasta procedura este deosebit de traumatizanta si total inutila in cazul fimozei fiziologice sau patologice.

Pareri CONTRA

Dar hai sa revenim la igiena genitala. Este important sa intelegem faptul ca secretia albicioasa care se aduna sub preput numita smegma este absolut normala, aceasta fiind formata din celule moarte. De fapt, prezenta ei este benefica ajutand la separarea naturala a preputului de gland. Nu este necesara decalotarea pentru a spala smegma, aceasta avand un rol esential de protectie.

Chiar repetarea manevrelor de retractare treptata a preputului este factorul principal al cresterii riscului de fimoza. Si este foarte usor de inteles de ce. Decalotarea poate cauza fisuri care in timp se vor cicatriza si vor duce la fibrozarea tesutului. De aici poate rezulta aparitia fimozei patologice sau a parafimozei.

Parafimoza reprezinta strangularea glandului deoarece preputul nu poate reveni peste gland.

De cateva decenii, Academia Americana de Pediatrie a incetat sa mai recomande decalotarea fortata la varste mici. Motivul acestei atitudini reprezinta intelegerea faptului ca nu igiena insuficienta ci inflamatiile cauzate de o decalotare precoce sunt cele care pot declansa fimoza patologica sau parafimoza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *