Pedeapsa, un Rau Necesar?

Psihologii ne atrag atentia asupra faptului ca pedepsele, asemenea recompenselor, fac parte din educarea corecta a copiilor nostri. Aici nu vorbim despre metode agresive de „a-i invata minte” pe cei mici, ci despre metode moderne de educare concepute de specialisti pentru a-i responsabiliza si pentru a-i face constienti de consecintele faptelor lor.

Ca si mamica, am fost de multe ori martora nemultumirii altor parinti legata de pedepsirea copiilor la gradinita. Si cand zic pedeapsa ma refer la „time-out” sau stat la colt. Nu doar o data mi-a fost dat sa aud in parc sau la diverse ateliere pentru copii cate o mamica zicand cat de suparata este pentru ca micutul ei a fost nevoit sa suporte o pedeapsa la gradi, o pedeapsa cu care acea mamica nu este sub nici o forma de acord.  In situatiile respective, copiii fie au deranjat activitatea in repetate randuri desi au fost atentionati inainte de aplicarea pedepsei fie si-au lovit intentionat colegii. Stiu asta, pentru ca manata de curiozitatea de a vedea pana la ce punct poate un parinte sa justifice actiunile evident gresite ale copilului sau, am pus destule intrebari pentru a afla pana si cele mai mici detalii.

Ceea ce cred ca fiecare parinte ar trebui sa inteleaga este faptul ca cei mici sunt tot indivizi care fac parte din societatea noastra. Mai mici, cei drept, dar tot parte integranta a unei societati. Si este de datoria noastra sa le insuflam respect fata de cei din jur, sa-i invatam sa se comporte corect si ca fiecare fapta are consecinte. Daca ei lovesc un alt copil atunci acel copil va suferi, daca nu respecta activitatile de la gradinita sau de la scoala atunci profesorul nu le va putea transmite informatii esentiale pentru educatia lor. Daca noi dorim ca micutii nostri sa primeasca respect si sa fie tratati corect atat de alti copii cat si de adulti atunci de ce nu ni se pare gresit faptul ca ei, copiii nostri, nu arata acelasi respect fata de cei din jur?

Rolul pedepsei nu este acela de a aduce suferinta. Nicidecum. Aplicata corect, o simpla mustrare verbala, un time-out, un stat la colt, interzicerea unui privilegiu precum uitatul la televizor sau confiscarea jucariei preferate va fi suficient pentru a-l invata pe copil ca a gresit si ca un astfel de comportament nu este corect si nu va fi niciodata permis. In esenta, pedeapsa nu este o forma de a invinovati sau umili copilul ci un mod de a repara o greseala si de a trasa niste limite. Limite care sunt necesare pentru a putea forma corect caracterul micutului nostru. Crescand intr-o lume in care nu exista limite sau consecinte pentru faptele sale acesta va ajunge ca la maturitate sa se loveasca de realitatea crunta si ii va fi imposibil sa se integreze in societate si sa dezvolte relatii sanatoase cu cei din jur.

Dar ceea ce toti psihologii sustin in repetate randuri este faptul ca orice pedeapsa trebuie aplicata corect si la momentul potrivit, precum si faptul ca trebuie adoptata in functie de personalitatea si sensibilitatea emotionala a fiecarui copil in parte. Altfel va fi ineficienta. Iata care sunt partile pozitive si negative ale pedepsei precum si sugestiile specialistilor pentru a fi aplicate corect.

Avantajele pedepsei:

 • Prin pedeapsa copilul intelege ca actiunile sale au consecinte, consecinte pe care trebuie sa si le asume si sa le suporte. Rezultatul va fi ca in timp acesta va invata sa evalueze urmarile faptelor sale, va intelege de ce acestea sunt gresite si va evita sa le repete. In esenta, va invata sa fie responsabil.
 • Copiii simt vinovatia ca si noi oamenii mari, insa inca nu o inteleg si nu stiu cum sa o manifeste. Si acest sentiment confuz are nevoie de o intelegere si de o educare corecta. Pedeapsa va restabili un echilbru intre greseala si rascumpare, un echilibru esential pentru construirea unui psihic sanatos. Ispasirea pedepsei de multe ori il ajuta pe cel mic sa se elibereze de sentimentul de vinovatie pe care indiscutabil il are atunci cand face ceva gresit.
 • Pedeapsa il invata ca cei din jur nu vor tolera anumite actiuni, precum si faptul ca nu este corect sa se comporte asa cu nimeni.
 • Pentru unii copii o mustrare verbala sau o discutie prin care i se explica de ce nu a actionat corect este suficient pentru a intelege greseala facuta si pentru a nu o repeta. Insa pentru majoritatea, pedeapsa este singura si cea mai eficienta metoda pentru a-i face sa inteleaga gravitatea faptelor sale si ca acest tip de comportament nu va fi tolerat. Una este sa ii spui unui copil care sunt consecintele negative ale unui comportament gresit si alta este sa le traiasca. Time-out-ul, statul la colt, luarea unui privilegiu precum uitatul la televisor sau confiscarea unei jucarii sunt foarte importante in diminuarea unui comportament negativ.

Din nefericire, in majoritatea cazurilor pedepsele sunt folosite gresit si prin urmare ajung sa aiba consecinte negative.

Iata care sunt consecintele pedepsei:

 • Acolo unde exista pedeapsa trebuie sa existe si recompensa. Copilul trebuie sa inteleaga ca urmarile faptelor sale sunt in functie de natura acestora. Comite fapte bune este recompensat. Comite fapte negative este pedepsit. Astfel isi va construi si un sistem corect de valori si va invata sa faca diferenta intre rau si bine.
 • Aplicata repetat si abuziv va deveni ineficienta si nu reusi decat sa scada stima de sine a copilului. Inca o data, pe langa pedeapsa cel mic trebuie sa primeasca si apreciere din partea parintilor.
 • Copilul se va simti fara valoare daca sunt folosite cuvinte dure la adresa sa, daca i se va spune ca nu va reusi si ca nu stie sa faca nimic bine. Psihicul unui copil este extrem de sensibil si de cele mai multe ori reflecta parerea pe care si-o exprima parintii despre capacitatile sale.
 • Sentimentul neputintei va aparea negresit atunci cand nu i se ofera solutii pentru a inlocui comportamentul negativ pe care l-a avut. Parintii au datoria de a-l ghida pe cel mic catre un comprtament corect pentru ca de multe ori copiii se comporta urat pentru ca nu cunosc sau nu inteleg un alt mod de a actiona.
 • Pedeapsa va fi inteleasa drept un abuz si o demonstratie continua a fortei adultului, daca parintele nu-i explica celui mic de ce a fost pedepsit si cum ar fi fost corect sa se comporte.
 • Reactiile exagerate din partea parintilor si accentuarea numai a greselilor il vor face pe copil sa se simta respins si neiubit.
 • Furia si pierderea controlului nu-si au locul atunci cand vrem sa aplicam o pedeapsa. Aceasta trebuie sa fie un mod de a educa si nu de a ne elibera de frustrari. Procedand astfel vom reusi doar sa oferim un model de comportament razbunator si impulsiv pe care negresit va fi adoptat de cel mic.

Pana la urma totul se rezuma la educatie. Personalitatea noastra, evolutia noastra ca si adulti, relatiile pe care le legam cu cei din jur, stabilitatea noastra emotionala si responsabilitatea cu care actionam zi de zi. Toate acestea au fost influentate de modul in care am fost invatati de parinti sa reactionam atunci cand gresim. In timp ce unii dintre noi dau dovada de caracter si se mobilizeaza sa repare lucrurile, altii vor evita sa-si asume urmarile faptelor lor si vor sfarsi prin a-i dezamagi pe cei din jur. Pedeapsa aplicata corect este un rau necesar, un mod de a ne invata copiii ce este corect si ce este gresit, si bineintes ca trebuie sa fie responsabili pentru actiunile lor. Este oare chiar atat de gresit sa ne dorim sa-i invatam aceste lucruri pe copiii nostri?

Latest Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *